Temel Düzeyde Kullanabileceğiniz 10 Animasyon Programı
İnternet dünyası her geçen gün gelişmekte. Artık insanlar farklı içerikler üretmek ve görmek istiyorlar. Yapılan pek çok araştırmada da videoların, metinlere göre daha akılda kalıcı, anlaşılabilir ve etkileyici olduğu gözlenmektedir. Bu durum ise animasyonlara olan ilgiyi artırmaktadır. Aslında animasyon oluşturmak sandığımızdan daha kolay. Profesyonel seviyede animasyon oluşturmak başlangıçta sizleri biraz zorlayabilir. Fakat giriş düzeyinde, yaratıcı, eğlenceli ve eğitici birçok animasyon hazırlayabilmeniz mümkün. YeniDers ekibi olarak sizler için animasyon dünyasına kolay ve hızlı bir giriş yapabileceğiniz uygulamaları derledik.
Yazımızda Bahsettiklerimiz:
Adobe Animate CC
Adobe Animate, (eski adlarıyla Adobe Flash Professional, Macromedia Flash veya FutureSplash Animator) ilk kez mayıs 1996 yılında piyasaya sürülen Adobe Animate, Adobe Systems tarafından geliştirilen çoklu ortam ve animasyon hazırlama programıdır. Oyunlar, televizyon programları ve internet siteleri için etkileşimli animasyonlar hazırlamanızı sağlayarak pek çok platformda neredeyse her formatta yayınlayabilme ve hedef kitlenize ulaşabilmenizi sağlar. Ayrıca e-öğrenme içerikleri oluşturmak için başlıca kullanılan profesyonel animasyon araçlarından biridir.
Animaker
2014 yılında ilkokul ve daha üst düzey tüm bireylere uygun olarak piyasaya çıkarılmıştır. Temel özellikleri ücretsiz olarak kullanıp 2D animasyonlar üretmenize olanak sağlarken, daha geniş özellikler için ücretli PRO hesaba geçmeniz gerekmektedir. Web üzerinden hizmet sağladığı için telefon, tablet ve bilgisayarlarınızı kullanarak siteye giriş yapmalısınız. Animasyon oluşturabilmeniz için ücretli veya ücretsiz bir hesap oluşturmanız zorunludur.
Blender
1998 yılında piyasaya sürülmüştür. Ücretsiz ve açık kaynaklı bir uygulamadır. Profesyonel kullanıcılar tarafından sürekli geliştirildiği için temel düzeydeki kullanıcıların öğrenmesi biraz zaman alabilmektedir. Oyun ve film sektöründe oldukça geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Netflix platformunda yer alan “Next Gen”, “Neon Genesis” ve “I Lost my Body” isimli filmlerde Blender kullanılmıştır. Bilgisayarınıza kurarak kullanacağınız bu program için düşük sistem gereksinimlerini sağlayabiliyor olmanız gerekmektedir. Açık kaynaklı bir program olduğundan lisans gerektirmemektedir. Ayrıca, Windows, MAC ve Linux işletim sistemlerine de uyumludur.
CrazyTalk Animator
Cartoon animator 4 ismiyle de anılmaktadır. 2D animasyon yazılımıdır. Uygulama, profesyonel kalitede animasyonlar oluşturabilmenizi sağlar. Bilinen 2D animasyon tekniğine yeni araç ve özellikler katarak 3D animasyonlar oluşturmanıza yardımcı olur. Karakter oluşturabilmeniz için ilk başta biraz pratik yapmanız gerekmektedir. Kendi karakterinizi oluşturmakta zorlanıyorsanız hazır karakterlerden yararlanabilmeniz de mümkündür.
Maxon Cinema 4D
3 boyutlu modelleme programıdır. Ürün görselleştirme, mimari, medikal, reklam, film, tv ve oyun sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yeni başlayan giriş seviyesinde kullanıcılara göre tasarlanan programı kullanmak diğer programlara göre daha kolay ve kullanışlıdır. Hem temel düzeydeki kullanıcılar hem de ileri düzey kullanıcılar için kullanım kolaylığı olmasından dolayı geniş kitlelerin ilgisini çekmektedir. Ücretsiz özelliği olmadığından dolayı belli bir ücret karşılığında hizmet almanız gerekmektedir.
OpenToonz
İlk kez 2016 yılında piyasaya sürülmüş ücretsiz 2D animasyon programıdır. Açık kaynaklı bir program olduğundan dolayı geliştiriciler ihtiyaçları dahilinde ve daha iyi hale getirmek için kodları düzenleyerek çeşitli düzenlemeler yapabilmektedirler. Windows, MAC ve Linux gibi çeşitli işletim sistemlerinde uyumludur. İlk kez kullanacaklar için başlangıç kılavuzu (İngilizce ve Japonca) da yer almaktadır. Ücretsiz olduğundan dolayı kullanıcı dostudur. Fakat programı çalıştırmak için bilgisayarınızın RAM boyutunun 4 GB ve üstü olması beklenmektedir.
Pencil 2D
Tamamen ücretsiz olan Pencil 2D, açık kaynak kodlu animasyon yazılımlarından biridir. Bu program ile basit 2D grafikler, çizimler ve basit 2D animasyonlar oluşturabilirsiniz. Animasyonlarda vektörel grafik kullanılmasına da destek vermektedir. Çapraz platform yazılımı olduğundan dolayı Windows, MAC ve Linux işletim sistemlerinde çalışabilmektedir. Şu an piyasadaki ücretsiz ve en kullanıcı dostu animasyon programlarından biridir. Sorunları tartışabilmeniz için ücretsiz kullanıcı topluluğu da bulunmaktadır.
Powtoon
2011 yılında animasyonlu sunum ve videolar oluşturmak amacıyla piyasada yerini almıştır. Powtoon, PowerPoint ve Cartoon kelimelerinin birleşimidir. Bir web 2.0 aracı olarak programda hazır yer alan şablon ve animasyonları kullanarak ve kendi dosyalarınızı da ekleyerek animasyonlar oluşturabilmenizi sağlar. Hem ücretli hem ücretsiz olarak kullanabilme imkanınız vardır. Fakat ücretsiz hesapla bazı kısıtlamalara sahip olacaksınız. Başlangıç düzeyindeki kullanıcılar için yardımcı ve ayrıntılı video/eğitimlerle destek olmaktadır. Powtoon ile 3D animasyonlar oluşturma imkanımız yok. Sadece 2 boyutlu animasyonlar oluşturmak için oldukça kullanışlı bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Renderforest
2013 yılında piyasaya sürülen Renderforest ile online video, animasyon, logo ve web sitesi üretebilmenizi sağlar. 3 boyutlu modelleme yapmak zorunda olmayanlar için mükemmel sitelerden biridir. Yapay zeka sayesinde seçtiğiniz alanda birkaç işlem ile en iyi ürünü size sunar. Bu alanda profesyonel yetkinliğe sahip değilseniz veya pek tecrübeniz yoksa Renderforest sitesine kesinlikle bir göz atmalısınız. Hem ücretsiz hem de çeşitli planlarla ücretli hesaba sahip olabilirsiniz.
Toon Boom
21 günlük ücretsiz deneme sürümü imkanı sunan Toon Boom ile animasyonlar ve etkili çizgi filmler oluşturabilirsiniz. Şu an Disney, Pixar, DreamWorks, Fox, SPA (Klaus), Cartoon Network, Netflix gibi büyük şirketler animasyon ve çizgi film oluşturmak için Toon Boom kullanmaktadır. Kameranın bulunduğu konumu değiştirebilme, ses-dudak senkronizasyonunu otomatik olarak sağlaması gibi özellikleri ise Toon Boom’u diğer ürünlerin önüne geçirmektedir. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda size yardımcı olması için çevrimiçi forum imkanı da bulunmaktadır.
Listeye ekleyeceğiniz herhangi bir araç var mı? Senin en sevdiğin araçlar neler oldu?
Lütfen fikirlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşın.
Lütfen bu sayfayla ilgili “haberi yaymayı” da unutmayın. Aşağıdaki sosyal medya simgelerinden birine veya birkaçına tıklamanız yeterlidir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.