Yazımızda Bahsettiklerimiz:
Web 2.0 Araçları Nelerdir?
Web 2.0, kullanıcının çevrimiçi olarak ürettiği bilgileri oluşturmasına ve paylaşmasına olanak tanıyan herhangi bir sayıda farklı web sitesi veya web uygulaması olarak tanımlanabilir. Bu siteler veya uygulamalar, kullanıcıların birlik içerisinde oluşturmasına, paylaşmasına, işbirliği yapmasına ve iletişim kurmasına olanak tanır. Web 2.0 kaynaklarını kullanmak genellikle kolaydır çünkü kullanıcının web tasarımı veya web sayfalarının nasıl oluşturulacağı ile ilgili herhangi bir şey bilmesine gerek yoktur. Web 2.0 kaynaklarının bazı popüler örnekleri arasında bloglar, Facebook, Wikipedia ve YouTube sayılabilir.
Eğitimde Neden Web 2.0 Kullanılmalı?
- Öğrenciler bu teknolojiyi eğlenceli ve ilgi çekici bulmaktadırlar.
- Bu araçları kullanmak teknoloji becerilerini geliştirmeyi destekler.
- Bu araçlar, işbirliğini ve ekip çalışmasını teşvik eder.
- İletişime ve etkileşime teşvik eder.
- Bu kaynakların çoğu ücretsizdir!
- Bu kaynaklar internet bağlantısının olduğu her yerde kullanılabilir ve çoğu durumda elde taşınan cihazlarda kullanılabilir.
- Bu teknolojiyi kullanmak, 21. yüzyıl öğrenme becerilerini geliştirir.
- Öğrencilerin eğitimlerinde aktif katılımcılar olmasını sağlar.
Eğitimde Kullanılabilecek Web 2.0 Araçları
Site Bağlantısı: https://www.thinglink.com/
ThingLink, videolar, web bağlantıları, belgeler ve diğer görüntüler gibi diğer içeriği ona bağlayan etkileşimli bir görüntü (veya video) oluşturmak için bir araçtır. Basit bir görüntüyü bilgilendirici ilgi çekici bir olgu dosyasına dönüştürebilir. Hem görüntülerde hem de videolarda kullanılabilir ve yakın zamanda Sanal Gerçeklik veya 360 derece görüntüleri destekleyen yeni bir özellik ekledi. Bu araç, herhangi bir görüntüyü etkileşimli bir grafiğe dönüştürebilir. Sınıfta Thinglink’i kullanmanın pek çok yolu var. Bu yazıda, en çok kullanılan iki yolundan bahsedeceğiz.
İlk yolu, öğrencilerin belirli bir konu hakkında ne öğrendiklerinin bir değerlendirmesi olarak bir resmi etkili bir şekilde açıklamalarına izin vermektir. Bu özellikle fen derslerinde faydalı olabilir. Matematikte, bir soruna uzun bir çözümün fotoğrafı yüklenir ve öğrencilerin çözümdeki çeşitli adımları açıklamalarına ve yanlış adımları belirleyip açıklamalarına izin verilebilir.
İkinci olarak, ortak bir proje planlamak ve uygulamak için Thinglink kullanılmaktadır. Bu, projenin farklı bölümlerine bağlantılar oluşturmak için zaman harcamanız gerekmektedir. Öğretim süresi boyunca, öğrenciler projeyi tamamlamak için bağlantıları takip edebilirler (elbette sizin rehberliğinizle birlikte).
Site Bağlantısı: https://www.draw.io/
Draw.io, akış şemaları, süreç şemaları, organizasyon şemaları ve ağ şemaları oluşturmak için kullanılabilen tamamen ücretsiz bir çevrimiçi diyagram oluşturma yazılımıdır. Bir matematik dersinde farklı şekilleri göstermek için kullanılabilir. Öğrencilerin bir sorunu açıklamak için yaratıcı diyagramlar oluşturmaları için araçla oynamaları da sağlanabilir. Böylece araç, öğrencilerdeki yaratıcılığı büyük ölçüde artırabilir.

Site Bağlantısı: https://padlet.com/
Padlet, bir numaralı elektronik çubuk not aracıdır. Notlar Padlet duvarlarında oluşturulur ve notlar metinler, resimler, videolar ve bağlantılar içerebilir. Bir Padlet duvarı, sınıftaki fiziksel post-it duvarla aynı şey olarak düşünülebilir. Belirli bir konu için duvar oluşturup, öğrencilerin duvara katılması istenir. Daha sonrasında öğrencilerden oluşturulan duvara notlar eklemesi istenerek diğer alt konulara bağlamaları beklenir. Diğer sınıf arkadaşlarının onlardan öğrenebilmesi için çevrimiçi kaynaklara bağlantılar oluşturulabilir. Padlet’i ayrıca sınıftaki ve okuldaki meslektaşlarınızdan gelen fikirleri beyin fırtınası yapmak için bir beyin fırtınası aracı olarak kullanabilirsiniz. Bu nedenle Padlet, işbirliğine dayalı bir araç olarak harika.

Site Bağlantısı: https://spark.adobe.com/
Videolar, web sayfaları ve grafikler olmak üzere üç tür medya içeriği oluşturmak için kullanılabilen bir medya oluşturma aracıdır. Öğrenciler bu aracı, örneğin bir konuyu video biçiminde, web sayfası biçiminde veya grafik biçiminde anlamalarını açıklamak için kendi içeriklerini oluşturmak için de kullanabilirler. Bir matematik istatistikleri dersinde, öğrencilerin aracı, örneğin bitmiş bir projeden veri içeren bir infografik oluşturmak için kullanmalarına izin verebilirsiniz.

Site Bağlantısı: https://www.baamboozle.com/
Bamboozle, farklı oyun türleri oluşturmak için bir platformdur. Oyunlar daha sonra bütün bir sınıf olarak veya bireysel öğrenciler tarafından oynanabilir. Normalde bir lise matematik sınıfını oyunlaştırmak zordur, ancak Bamboozle ile bu kolaylıkla yapılabilir.

Site Bağlantısı: https://prezi.com/
Prezi, PowerPoint ve Keynote’a benzer bir sunum aracıdır. Ancak Prezi, sunumu görsel olarak çekici bir şekilde hayata geçirmesi bakımından diğerlerinden farklıdır. Prezi sunumları izleyicilerin dikkatini çekmektedir. Buna ek olarak, Prezi çevrimiçi olarak barındırılır, yani Prezi’nin yapıldığı cihazdan farklı bir cihazda sunum yaparken bir bilgisayardan diğerine dosya aktarmamıza gerek yoktur – yapmanız gereken tek şey diğerinde hesabınıza giriş yapmaktır. Öğretilen bir konuyu özetlemek için Prezi’yi kullanabilirsiniz. Ayrıca, öğrencilerin öğretilen konuları özetlemeleri için işbirliği içinde Prezi oluşturmaları istenebilir.

Site Bağlantısı: https://flipgrid.com/
FlipGrid, ortak çalışanların dünyanın herhangi bir yerindeki bir konu hakkında kısa videolar şeklinde fikirlerini gönderdikleri güçlü bir sosyal-duygusal öğrenme aracıdır. Videolar ızgaradaki diğer üyeler tarafından görüntülenebilir ve ayrıca birbirlerine yanıt verebilirler. Bu, bir eğitmen ekibinde beyin fırtınası yapmak için harika bir araç olabilir. Sınıfta, öğrencilerin kendilerini size ve birbirlerine tanıtmaları ve arkadaşları hakkında güzel bir şeyler söylemelerini sağlamak için yılın başında FlipGrid’i kullanabilirsiniz. Bu onları daha iyi ilişkiler kurma yoluna götürür. Bazen bir konunun ortasında bir soru sorarak size video yanıtları göndererek birbirlerine yanıt verebilirler. Bu araç, öğrencilerin çeşitli evlerinden çalışmak zorunda kaldığı koronavirüs salgını döneminde çok faydalı olmaktadır.

Site Bağlantısı: https://edublogs.org/
Mevcut tüm blog platformlarından (örneğin:
Blogger ,
WordPress ,
Kidblogs ,
Weebly ve
Campuspress)), Edublogs, inanılmaz derecede kullanımı kolay ve işbirliğine dayalı bir kullanıcı ara yüzüne sahip olan eğitim için tasarlanmış tek araç olarak öne çıkıyor. Bu, öğrencilerin (ve öğretmenlerin) işbirliği içinde blog gönderileri yayınlayabileceği, yorum yazabileceği ve fikirleri tartışabileceği anlamına gelir. Edublog’ları kelime işlemci yazılımları üzerine akademik makaleler yazmak yerine, öğrencilerin çalışmalarını ebeveynlerle (ve diğer öğretmenlerle) paylaşmak, öğrenciler için projeler oluşturmak ve öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek için kullanabilirsiniz. Blog gönderileri tüm paydaşlar (ebeveynler, öğretmenler ve genel halk) tarafından görüntülenebilir olacaktır. Bunlar portföylerinde iyi görünecektir.

Listeye ekleyeceğiniz herhangi bir araç var mı? En sevdiğin araçlar neler? Sınıfta nasıl kullanılabilirler? Ve hangi konu alanları için en iyisidir?
Lütfen fikirlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşın.
Lütfen bu sayfayla ilgili “haberi yaymayı” da unutmayın. Aşağıdaki sosyal medya simgelerinden birine veya birkaçına tıklamanız yeterlidir.

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.